LEZINGEN

“DE WONDERE WERELD VAN DE SNUIFTABAK”
Inleider: dhr. Louis Bracco Gartner, eigenaar van het Tabakshistorisch Museum Delft en voorzitter Stichting Nederlandse Tabakshistorie

Op zondag 18 februari a.s. aanvang 12.00 uur in het Dordts Patriciërshuis “Museum aan de Maas” Wolwevershaven 9, 3311 AV Dordrecht.

De lezing is een onderdeel van de lopende tentoonstelling in het museum getiteld: “De Kunst van het Genieten” waarbij veel aandacht is voor het snuiven en pruimen van tabak en voor de erfgoedtraditie van het pijproken in Nederland.

De lezing vertelt het unieke verhaal over de belangrijke rol die het snuiven van tabak, als eerste genotsmiddel van tabak binnen Europa, had. Alles over Napoleon Bonaparte en zijn liefde voor snuiven en de grote rol van de Nederlandse snuiftabak binnen West Europa.

Toegangsprijs bedraagt voor museumkaarthouders € 5,- en voor de andere bezoekers € 10,- incl. koffie/thee bij aankomst (alleen contante betaling). Toegangsprijs voor bezoekers met een vrijwilligerspas bedraagt € 7,50.

Na de lezing zal Louis Bracco Gartner zijn toehoorders de tentoonstelling laten zien en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Aanmelden vooraf via mail tabaksmuseum@ziggo.nl en/of ccrans@planet.nl; reserveer tijdig want er zijn maximaal 50 plaatsen beschikbaar.

LEZING “DE CULTUUR VAN HET PIJPROKEN, EEN ERFGOEDTRADITIE IN NEDERLAND”
Inleider: drs. Cor C.N. Crans (Kunst- en Cultuur / Historicus), initiatiefnemer van de tentoonstelling “de Kunst van het Genieten”.

Datum: zondag 18 maart 2018, aanvang 12.00 uur in het Dordts Patriciërshuis / Museum aan de Maas aan de Wolwevershaven 9, 3311 AV in Dordrecht.

De lezing is een onderdeel van de unieke tentoonstelling “de Kunst van het genieten”. Voor het eerst in de 21ste eeuw wordt de bandbreedte van “de cultuur van het pijproken” over een periode van ruim 400 jaar zichtbaar gemaakt.

Tijdens de lezing wordt de toehoorder meegenomen op een reis langs een aantal hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van de eeuwenoude traditie, het gebruik van de pijp met tabak. Toelichting zal worden gegeven op de drie hoofdvormen van de tabakspijp en de grote rol die de Nederlandse kleipijpen industrie heeft gespeeld op het wereldtoneel.

Na afloop kunt u onder deskundige begeleiding een bezoek brengen aan de tentoonstelling. Natuurlijk is er ook alle gelegenheid voor het stellen van vragen.

Toegangsprijs bedraagt voor museumkaarthouders € 5,- en voor de andere bezoekers € 10,- incl. koffie/thee bij aankomst (alleen contante betaling). Leden van de NFP krijgen 50% korting ofwel betalen € 5,- per persoon, incl. koffie of thee. Toegangsprijs voor bezoekers met een vrijwilligerspas bedraagt € 7,50.

Aanmelding moet vooraf plaatsvinden door een mail te sturen naar ccrans@planet.nl en/of tabaksmuseum@ziggo.nl. Reserveer tijdig want er zijn maximaal 50 plaatsen beschikbaar. Denkt u er aan om contant geld mee te nemen, want er kan niet worden gepind.

Tot zondag 18 maart in het Patriciërshuis te Dordrecht.