PATRICIERSHUIS PRESENTS

Beste lezer,

Hierbij doen wij u wederom een uitgave toekomen van ons magazine “Patriciërshuis Presents”. Het eerste nummer was gewijd aan de tentoonstelling van hedendaagse glasobjecten die zijn gemaakt door kunstenaars uit diverse landen. Deze tentoonstelling was voor Hans van Rossum aanleiding om contact met ons museum op te nemen met de vraag of er interesse bestond om zijn collectie Romeins glas te tonen.
Na diverse gesprekken, waarin het enthousiasme van beide kanten steeds groter werd, ontstond echter het idee om meerdere verzamelaars te benaderen met de vraag of zij bereid waren om ook een deel van hun collectie in bruikleen af te staan.
Ook deze verzamelaars reageerden enthousiast op dit idee waardoor het mogelijk werd om een omvangrijke collectie glasobjecten te exposeren die bij elkaar een periode bestrijken van 2500 jaar. Het gebeurt hoogstzelden dat glasvoorwerpen als een Griekse glazen schenkkan of een Grieks glazen olieflesje uit de 6e eeuw voor Christus publiekelijk te bewonderen zijn, maar ook tientallen verschillend gevormde delen van Romeinse glasserviezen, een Merovingische tuimelbeker en gracieus gevormde Venetiaanse drinkglazen zullen uw verbazing wekken.
Op de eerste pagina’s van dit magazine stellen wij de verzamelaars graag aan u voor.

Naast glazen gebruiksvoorwerpen als schalen, flessen en kannen zijn er prachtige Romeinse munten te zien die, heel verrassend, in combinatie met glasvormen worden getoond. Op deze wijze wordt het voor de beschouwer duidelijk welke glasvormen gedurende welke periode van bekende Romeinse keizers gebruikelijk of in de mode waren.
Kunstschilder Annelies Jonkhart is gegrepen door het Romeinse glas. Voor haar ontstaat er een bijzonder spanningsveld als de frisheid van het fruit contrasteert met het glas dat eeuwen oud is en daarvan alle kenmerken vertoont.

We hopen u dat wij hiermee uw interesse hebben gewekt om weer eens een bezoek aan ons museum te brengen!

Laurens & Ilse Gooshouwer