HET DORDTS PATRICIERSHUIS?

Voor de lezers die het Dordts Patriciërshuis nog niet hebben bezocht een korte introductie.

In het havengebied van de historische binnenstad van Dordrecht en aan de oevers van de Oude Maas bevindt zich het monumentale pand Wolwevershaven 9. Verborgen achter de gevel treft u een uniek patriciërshuis aan met veel originele stijlelementen.

In dit intieme huismuseum, opgericht door Laurens en Ilse Gooshouwer, krijgt u een indruk hoe de gegoede burgerij leefde tussen 1780 en 1815. Van kelder tot zolder maakt u een tijdreis en ontdekt u bijzondere en vooral originele details, schilderijen en tekeningen. Jarenlang werd het Rijksmonument als woonhuis gebruikt, maar de laatste bewoners hebben de authentieke woning en de bijzondere collectie opengesteld voor het publiek.

Laurens en Ilse Gooshouwer en hun passie voor Venetiƫ.


Ilse en ik zijn beiden in Dordrecht geboren en vanaf 1994 woonachtig aan de Kuipershaven aldaar. In 2000 kregen wij de mogelijkheid ons droomhuis aan de tegenover deze haven gelegen Wolwevershaven te kopen. Dit pand is in 1649 gebouwd in opdracht van de bekende familie Trip. De gebroeders Jacob en Elias zijn later naar Amsterdam vertrokken waar ze aan de Kloveniersburgwal het beroemde “Trippenhuis” hebben laten bouwen.

Kort na de aankoop vertrokken wij op huwelijksreis naar Venetië. Een bezoek aan Murano mocht natuurlijk niet ontbreken. De eigenaar van het hotel waar wij verbleven regelde een snelle watertaxi en reeds na enige minuten zetten wij voet aan wal op Murano. Toen wij het eiland wilden gaan verkennen moesten wij echter eerst door een winkel lopen; “ontsnappen” bleek schier onmogelijk! Omdat wij net ons huis hadden gekocht waren wij op zich best geïnteresseerd in mooie glasproducten om het huis op te sieren.

Wij hadden ons voorgenomen om het huis zoveel mogelijk in authentieke staat in te richten. Het pand is weliswaar in 1649 gebouwd maar rond 1780 is er een ronde “Maaskamer” aangebouwd, die een prachtig uitzicht biedt op drierivierenpunt waar de Oude Maas, de Noord en de Merwede samenkomen. De rest van het huis is in dezelfde periode vernieuwd in
de Lodewijk XVI-stijl, die toen in de mode was. Het leek ons een goed idee om als contrast een moderne kroonluchter in Venetiaanse stijl in de Maaskamer op te hangen. Al speurend in de “snoepwinkel” vonden wij een prachtig exemplaar in de kleur amethyst.

Verderop in de winkel kwamen we nog twee andere fraaie exemplaren tegen, die thans de beide voorkamers van het huis verlichten. Ondertussen gingen wij onverdroten voort met het
verzamelen van meubels en schilderijen, die bij de stijl van het huis passen. Later werd het verzamelgebied uitgebreid met gebruiksvoorwerpen uit de periode rond 1800, hetgeen Ilse de uitspraak ontlokte: “we gaan er geen museum van maken”.`

In het najaar van 2011 was het echter zover en verhuisden wij met ons gezin naar een andere woning en was de start van het Dordts Patriciërshuis, museum aan de Maas een feit.

Terug nu naar de kroonluchters! In toenemende mate krijgen wij commentaar van interieurhistorici dat zij van mening zijn dat deze volgens hen niet passen in het 18e eeuwse interieur. Net toen we er aan dachten deze te vervangen door historische exemplaren werden wij benaderd door het Dordrechts museum met de vraag of wij mee wilden participeren met een tentoonstelling over hedendaagse glaskunst uit Venetië.

En zo is de cirkel, net als de Maaskamer weer rond!