LEZING ANNA LAMÉRIS

Woensdag 20 september was het dan eindelijk zover: De enige maanden daarvoor met steun van één van onze donateurs aangeschafte desserttoren werd gepresenteerd aan de vrijwilligers en de pers!

Anna Laméris, die regelmatig te zien is in het bekende TV-programma “Tussen kunst & kitsch” was uit Amsterdam overgekomen om een zeer boeiende lezing te geven over de toren en de desserts, die daarop werden geserveerd.
Speciaal voor deze gelegenheid had Joan Buitenhuis van Hightealicious de toren opgemaakt met desserts zoals die aan het einde van de 18de eeuw werden genuttigd. In het ‘top glass’ werd doorgaans een grote gekonfijte vrucht gezet. De kleine glazen op de tazza’s alterneerden vaak met vruchten of gekonfijte vruchten. De verschillende glazen op de tazza’s dienden voor ‘wet sweetmeats’ of ‘dry sweetmeats’.
‘Dry sweetmeats’ zijn zoete delicatessen die met de hand of mes en vork kunnen worden gegeten, zoals taart en snoepjes. ‘Wet sweetmeats’ werden met een lepel gegeten. Er waren veel verschillende desserts zoals de ‘syllabub’ en de ‘jelly’. Bij de syllabub werd wijn met suiker en kruiden door geklopte slagroom geschept waarna het mengsel in de glazen wordt gedaan. Hierna zakt de wijn uit de slagroom wat een mooi effect geeft. De jelly werd gemaakt met gelatine. De ‘clear jelly’ liet licht doorschijnen.

Nadat de desserts met smaak waren verorberd door de pers en andere genodigden werden de glazen voorzichtig afgewassen en door Ilse in de vitrine geplaatst, waar zij nog jarenlang zullen schitteren tussen de overige tot de collectie behorende glazen.