SAMENWERKING MET BAS MEEUWS

Bas Meeuws: Untitled (#56)

Van zolder tot kelder worden foto’s van bloemstillevens getoond van kunstenaar Bas Meeuws wiens werk nationaal en internationaal zijn weg vindt naar vele liefhebbers. In Nederland heeft hij o.a. geëxposeerd in Rijksmuseum Het Muiderslot en het Westfries Museum. Hij maakte, in opdracht, een troostrijk kunstwerk voor nabestaanden van dierbaren die omkwamen bij de crash van MH17.

Net als de schilders uit vroegere tijden maakt Meeuws gebruik van elementen uit de natuur in de vorm van bloemen en plantdetails. Hij fotografeert ze met een digitale camera en bewaart en sorteert de foto’s als digitale bestanden op zijn computer. In Photoshop maakt hij met deze onderdelen fotografische fotomontages. Vaak begint hij met de tafel en de vaas, om daarna – net als bij het bloemschikken ‘in real life’ – bloem voor bloem het boeket samen te stellen.

Net als bij de meesters van het bloemstilleven, vormt de realiteit voor Meeuws de basis, maar hij zet de werkelijkheid vervolgens wel naar zijn hand. Om de meest uitgebalanceerde compositie te bereiken maakt hij de bloemen naar eigen inzicht feller of minder felgekleurd, vergroot, verkleind of enigszins uitgerekt. In de kelder van het Dordts Patriciërshuis wordt tijdens de tentoonstelling een animatie vertoond waarin deze werkwijze zichtbaar wordt gemaakt voor het publiek.

Bas Meeuws: Orange 88 (#02) / Bas Meeuws: Blue 88 (#03)