VERBETERING TOEGANGSMOGELIJKHEDEN VOOR DE BEZOEKERS

Om de kelders zoveel mogelijk in de authentieke situatie te herstellen is uitgebreid bouwhistorisch onderzoek verricht. Tijdens de restauratie van 1969 zijn in twee kelderruimtes houten onderslagbalken aangebracht. Omdat deze belemmerend zijn voor het gebruik van deze ruimtes zijn deze balken vervangen door thermisch verzinkte stalen hoekprofielen.

De trap, die tijdens deze restauratie was omgedraaid, is weer teruggeplaatst naar de situatie van 1655 waardoor de bezoekers nu de kelder vanuit de gang op de beletage kunnen betreden.

Tevens is een partij 17de eeuwse plavuizen aangeschaft. Bijkomend voordeel is dat de plavuizen een stuk dunner zijn dan de ijsselsteentjes die er voorheen lagen zodat enige centimeters extra stahoogte is verkregen.

Eind vorig jaar zag de vloer er prachtig uit tot de overstroming van 10 februari roet in het eten gooide… Volgens de leverancier van de plavuizen moeten deze nog minimaal een maand drogen voor dat een poging kan worden gewaagd om de witte sluier, die door deze overstroming is gevormd, er af te krijgen. We houden u op de hoogte!