FONDAZIONE SARTIRANA ARTE

De tassen, schoenen en hoeden zijn afkomstig uit de collectie van de Fondazione Sartirana Arte in Pavia.

Het studiecentrum Centro Studi della Lomellina werd in 1980 opgericht in het kasteel van Sartirana, een veertiende-eeuwse vesting in de provincie Pavia toebehorend aan de huizen Visconti en Sforza. In het begin van de culturele werkzaamheden werden de tentoonstellingen georganiseerd met gebruikmaking van materiaal dat afkomstig was uit de collecties van de eigenaren van het kasteel, hoofdzakelijk bestaande uit hedendaagse kunst, zilverwerk en juwelen.

Vanaf 1993 werd het studiecentrum een stichting en werd het werkveld dat tot dan toe bestond uit beeldhouwkunst, schilderkunst en grafische kunst, uitgebreid tot de decoratieve kunsten in de meest brede zin. Er kwamen samenwerkingen tot stand met de Regio Lombardije en de provincie Pavia.

Thans huisvest de Fondazione Sartirana collecties decoratieve kunst dankzij de hoogstaande ambachtelijke vaardigheden waarover men in de plaatselijke werkplaatsen beschikt, een erfenis uit de Renaissance, en dankzij de creatieve fantasie van vele vertegenwoordigers van het nieuwe Italiaanse design.

De Fondazione Sartirana wil deze samensmelting van historische ambachtelijke vaardigheden en hedendaagse bezieling documenteren teneinde deze naar de toekomst door te geven. Daartoe heeft het voorbeelden van de meest innovatieve en interessante voorwerpen geselecteerd en verzameld die in de laatste vijftig jaar door beroemde kunstenaars tot stand zijn gebracht op het gebied van zilverwerk, glaswerk, meubeldesign, mode, accessoires en lichaamsversiering.