NICO BIJNSDORP

Ik ken geen materiaal dat zoveel verschillende, vaak contrasterende eigenschappen bezit als glas.

Mijn fascinatie voor glas vindt zijn oorsprong in het materiaal zelf. Ik ken geen materiaal dat zoveel verschillende, vaak contrasterende eigenschappen bezit als glas. Kneedbaar in warme toestand, eenmaal afgekoeld onbuigzaam. Enerzijds breekbaar, anderzijds sterk genoeg om over te lopen of zelfs kogels te weren. Van transparant tot opaak. Zonlicht absorberend of reflecterend. Kleurloos maar ook in alle kleuren van de regenboog, van miniatuur tot façade van wolkenkrabbers.

Mijn fascinatie leidde begin jaren 1990 tot het verzamelen van glassculpturen van eigentijdse kunstenaars. Elk object vereist een vrij grote ruimte om op te stellen en na zo’n 25 sculpturen bijeen gebracht te hebben was deze ruimte praktisch uitgeput. Bij toeval ontdekte ik in 1995 het bestaan van Romeins glas. Na een grondige studie daarvan in literatuur en musea en bij handelaren verschoof mijn interesse naar glas uit de oudheid. Het is nauwelijks voor te stellen dat zulk breekbaar glaswerk als kannen, schalen, bekers, flessen en potten tweeduizend jaar of zelfs langer de tand des tijds hebben doorstaan, vaak in perfecte staat. Dat leidde tot mijn nieuwe passie.

Inmiddels heb ik een collectie van 360 glazen voorwerpen uit de periode van de zesde eeuw vóór Christus tot de zesde eeuw na Christus verzameld. Vrijwel alle productiemethoden en bewerkingstechnieken, zowel in warme als in koude toestand, zijn in de verzameling vertegenwoordigd. Ook het overgrote deel van alle vormen en kleuren waarin glas in de oudheid werd vervaardigd is aanwezig. Toen in 2010 mijn collectie ca 260 objecten omvatte, heb ik daarover een boek met de titel “FASCINATING FRAGILITY” gepubliceerd. Een up-date hiervan is in voorbereiding.

Een uiterst plezierig aspect van verzamelen is dit te doen in groepsverband. Als lid van een groepje gelijkgestemde medeverzamelaars heb ik toegang tot een schier onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie. De onderlinge uitwisseling van gedachten en meningen over en ervaringen met glas uit de oudheid vormt een waardevolle aanvulling op mijn bibliotheek van ca 300 boeken en 400 catalogi.