GLASSFEVER


HEDENDAAGSE KUNST IN GLAS

LANGE TIJD WAS GLASKUNST VOORAL DECORATIEVE KUNST. DAT IS VERANDERD. GLASSFEVER LAAT ZIEN HOE HEDENDAAGSE AUTONOME KUNSTENAARS HUN IDEEËN VORMGEVEN IN GLAS.

Adriano Berengo is al 25 jaar een gedreven promotor van het gebruik van glas in de beeldende kunst. In zijn glaswerkplaats op Murano, Venetië, werken gevestigde kunstenaars en opkomende talenten uit de hele wereld samen met de Maestro's van de glasovens. Berengo wil hedendaagse kunst in glas als autonome kunstvorm op het hoogste podium brengen, naast de schilder- & beeldhouwkunst.

GlassFever laat de resultaten van Berengo's missie zien op vier bijzondere locaties in Dordrecht: het Dordrechts Museum, DordtYart, Huis Van Gijn en het Dordts Patriciërshuis. Meer dan 80 glaskunstwerken- en installaties van zo'n 60 kunstenaars waaronder Tony Cragg, Tracy Emin, Jan Fabre, Kiki Kogelnik, , ORLAN, Mimmo Paladino, Javier Pérez, Jaume Plensa, Shan Shan Sheng, Wael Shawky, Koen Vanmechelen, Joanna Vasconcelos, Fred Wilson en Erwin Wurm.

"Kunstenaars zijn op zichzelf gericht, op hun eigen ideeën. De Maestro is net zo sterk op zichzelf gericht, hij is de vakman die alles van glas weet. Zonder hem kan het niet. De kunstenaar ziet vaak alleen het eindresultaat voor zich, maar de Maestro kent de stappen die naar dat resultaat leiden. De kunstenaar wil ingrijpen in het werkproces, de Maestro wil zijn werk doen en zijn gang gaan. Die twee sterke persoonlijkheden breng ik bij elkaar. Dat leidt vaak tot misverstanden en soms tot conflicten. Als die overwonnen worden, ontstaat er iets moois."

Adriano Berengo

CULINAIR VENETIË IN DORDRECHT

Venetië staat niet alleen bekend om Venetiaans glas maar ook vanwege haar Italiaanse keuken. De restaurants in de binnenstad van Dordrecht hebben zich laten inspireren om tijdens GlassFever bijzondere gerechten te serveren. Gaat u te voet of via het water naar de verschillende tentoonstellingslocaties, dan voert de route u langs een keur aan restaurants, wijnbars, pizzeria’s, ijssalons en tearooms die inhaken op GlassFever.
Van een GlassFever-burger, ijs tot Venetiaanse koffie van Goppion. Probeert u eens de wereldberoemde Aperol of een lunch geïnspireerd op de AWAKENER/LIFEBANK-installatie in DordtYart.