ANNELIES JONKHART

Voor mij moeten ze leven, echt een ziel hebben.

Al bijna 35 jaar schilder ik met grote passie de dagelijkse dingen om mij heen. Soms met een fijn penseeltje, dan weer met kwast of paletmes, maar altijd in een realistische trant. Op veel van mijn olieverfschilderijen gebruik ik fruit, sappige bramen en bessen, appels of peren, om zo vanaf het paneel op te eten. Daarnaast objecten die al een leven achter de rug hebben, die mij wat te vertellen hebben. Bijvoorbeeld oud speelgoed, maar ook antieke Chinese mutsjes of andere kledingstukken. Of voorwerpen uit de oudheid, kommen uit het Pre-Colombiaans tijdperk en, zoals hier tijdens deze expositie te zien, Romeins glaswerk.

De laatste categorie vind ik uitermate boeiend omdat de glazen uit het Romeinse Rijk zoveel variëteiten kennen, vormen die, hoewel eeuwenoud, voor mij soms zelfs bijna modern ogen. Altijd prachtig van kleur en intensiteit, vaak ook mooi geïriseerd, kortom een lust voor het schildersoog.

Al dit soort voorwerpen breng ik samen op het paneel op een wijze die voor mij recht doet aan mijn uitgangspunt dat mijn schilderijen meer moeten uitstralen dan het uitbeelden van voorwerpen alleen. Voor mij moeten ze leven, echt een ziel hebben.

De auteur van mijn monografie ‘Geboren in Geborgenheid’, kunstrecensent Wim van der Beek, heeft het als volgt geformuleerd: “een bijzonder spanningsveld ontstaat waar de frisheid van vers fruit en de helderheid van glas contrasteert met voorwerpen die in gehavende staat verkeren. Opmerkelijk is de werking van licht en donker in de achtergrond. Door het inkaderen van de compositie, soms ook met verbindende elementen, alsmede de kleureffecten van de diverse olieverflagen vertelt dit werk voor haar wat zij als kunstenaar beoogt: met eenvoudige middelen emoties oproepen’’.

De afgelopen jaren heb ik talrijke exposities gehad in galeries, zowel in Nederland als de U.S.A. Daarnaast ook enkele solo-tentoonstellingen in musea als het Goltzius Museum (Venlo), Molenmuseum (Koog a.d. Zaan), Museum De Zwarte Tulp (Lisse) en Museum Honig-Breethuis (Zaandijk).