PATRICIERSHUIS ACTUEEL

Jubileumboek

20 juli 2016

Ter gelegenheid van ons eerste lustrum hopen wij tevens een boek te kunnen presenteren met bijdragen van niet minder dan 7 auteurs, die allen expert zijn op hun vakgebied. In dit boek zal onder andere de bouw- en bewonersgeschiedenis aan de orde komen maar ook de Maaskamer en de collectie schilderijen en tekeningen, meubelen en andere gebruiksvoorwerpen.

Omdat het maken van zo’n boek substantiële kosten met zich meebrengt gaan wij via www.voordekunst.nl een crowdfunding-actie starten. Ter ondersteuning van deze actie heeft Frank Peters een korte film gemaakt waarin onder andere Joseph Estié, bekend van het TV-programma tussen Kunst en Kitsch, te zien is.

Als abonnee op onze nieuwsbrief stellen wij u hierbij graag in de gelegenheid om de film hier te bekijken.

          De video van de Crowdfundingactie met Joseph Estié           

Aankondiging jubileumtentoonstelling met bruiklenen Rijksmuseum

20 juli 2016

Hoewel er nog wat tijd is om van de unieke tentoonstelling Glassfever te komen genieten zijn wij al weer druk bezig met een tentoonstelling ter gelegenheid van ons eerste lustrum.

Met ingang van 28 september zal de Dordtse schilder Cornelis Kuipers, die de inspiratiebron vormde voor de oprichting van ons museum, centraal staan. Het Rijksmuseum heeft ons een aantal werken van zijn zoon Hendrik in bruikleen toegezegd. Tevens zal er werk te zien zijn van andere Dordtse schilders die werkzaam waren aan het einde van de 18de eeuw.

Hendrik Kuipers: Portret van Cornelis Kuipers

Opening tentoonstelling in Dordtyart

29 april 2016

Na maanden van voorbereiding en koortsachtig overleg met onze relaties op Murano was het op 29 april dan eindelijk zover.

Tijdens een zeer drukbezochte bijeenkomst in Dordtyart werd de tentoonstelling officieel geopend en werd tevens de catalogus gepresenteerd. Daarna was het tijd voor een bezoek aan de diverse locaties waar alle kunstwerken konden worden bewonderd. 

Aan het einde van de middag konden alle indrukken worden verwerkt en besproken tijdens een borrel in de tuin van het Dordrechts museum

Lezing Kitty Laméris in de Maaskamer

28 april 2016

Er is geen museum dat uitsluitend op entreegelden kan draaien en daarom besloten wij een “gilde” op te richten met leuke en succesvolle ondernemers uit de regio. Het woord sponsoring wilden wij angstvallig vermijden en daarom bedachten wij een concept waarbij de leden in ruil voor hun lidmaatschap één of meerdere keren gebruik kunnen maken van de Maaskamer.

De avond voorafgaande aan de officiële opening in Dordtyart gaf Kitty Laméris, regelmatig te zien in het TV-programma tussen Kunst en Kitsch, een boeiende lezing over het proces van het glasblazen.

Glassfever, een goede voorbereiding is het halve werk!

februari 2016

In februari reisde een delegatie van het Dordrechts museum en het Dordts Patriciërshuis af naar Murano ter voorbereiding van de tentoonstelling. Vertegenwoordigers van nagenoeg alle landelijke Nederlandse en Belgische media maakten gebruik van de uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn.

Eind april werden de kunstwerken in Dordrecht afgeleverd en werd de bronzen boom van het Argentijnse echtpaar Lucy & Jorge Orta in de tuin van het Dordts Patriciërshuis geplaatst. 

De uitnodiging van de pers heeft zijn vruchten afgeworpen want de tentoonstelling is vermeld in zeer veel landelijke en locale media. Dit heeft ertoe geleid dat reeds tienduizenden bezoekers de kassa’s van de verschillende locaties hebben gepasseerd.