UITBREIDING VAN DE COLLECTIE

Ondanks het zeer geringe aankoopbudget van het museum waren er vorig jaar weer diverse “trouvailles”. Van de circa dertig kunstenaars waarvan het Dordts Patriciërshuis schilderijen en tekeningen verzamelt komt er van een aantal van hen regelmatig werk op de markt. Van sommige schilders was er echter nog nooit iets ter veiling aangeboden. Groot was dan ook onze verrassing toen er bij een veilinghuis in North Carolina (VS) een prachtig bloemstilleven opdook van Arie Lamme, de grootvader van de veel bekendere Ary Scheffer.

Enige tijd later was het weer raak: deze keer werd er in Parijs een schilderij van Lamme aangeboden.

Aanwinst1

Na uitlijsten bleek de lijst niet origineel te zijn en bovendien te krap in formaat. Delen van het schilderij werden er daardoor aanzienlijk door bedekt. Op een nieuw spieraam werd het schilderij gespannen en kon het vervolgens worden gereinigd. Tevens werden oude vernislagen en verkleurde retouches verwijderd. Bovendien werden beschadigingen in de verflagen hersteld; waar nodig ingevuld met plamuur en geretoucheerd, en tenslotte werd een vernislaag aangebracht. De oude lijst is vervangen worden door een nieuwe, passende lijst.

Bent u benieuwd op welke ludieke wijze dit schilderij naar Dordrecht is gekomen? Click dan op onderstaande link van RTV Dordrecht.

https://www.youtube.com/watch?v=yJwj-OUnSCk&ab_channel=RTVDordrecht