AAD VAN DEN BORN

Nieuwsgierigheid is één van de drijfveren voor het verzamelen van Romeins glas en munten.

De aandacht voor het Romeinse glas en munten is mij ingegeven door de belangstelling voor de Romeinse geschiedenis. Op één van onze reizen rond de Middellandse zee belandden wij, na een lange reis met een huurauto, langs de Romeinse steden van Africa Proconsularis (Tunesië) in de hoofdstad Tunis. In een antiekwinkeltje kwam ik tot mijn verbazing een klein glazen unguentarium tegen. Door deze eerste aankoop raakte ik gefascineerd door de schoonheid van het materiaal en de vormgeving; het lijkt wel of het Romeinse glas een tijdmachine is, een tastbaar bewijs van de Romeinse geschiedenis en haar schoonheid. Na thuiskomst gaat de ontdekkingsreis verder en ontstaan er vele vragen; hoe oud is het, waar dient deze vorm voor, zijn er vergelijkbare objecten en is het wel origineel Romeins. Deze vragen zouden mij in de toekomst blijven achtervolgen en zo werd mijn nieuwsgierigheid en passie gewekt. Na wat zoeken blijkt dat er Romeins glas in alle vormen wordt aangeboden. Nadat er langzaam naast de reeds bestaande Romeinse muntenverzameling ook een verzameling Romeins glas ontstaat wordt mijn nieuwsgierigheid alleen maar versterkt. Waarom is de verscheidenheid aan vormen zo groot, zijn de glasobjecten naast tafelservies en gebruiksartikelen misschien ook een vorm van verpakkingsmateriaal. Soms krijg ik de indruk dat de Romeinen bepaalde materialen als vloeistof moesten opslaan of vervoeren en om die reden een aangepaste verpakking in glas hebben ontworpen (vroege industriële vormgeving?)

Niet alle antwoorden zijn altijd bevredigend want sommige werpen weer nieuwe vragen op. Zoals waarom zijn er vanaf de eerste tot en met de derde eeuw vierkante flessen werden geblazen. Het antwoord ligt voor de hand, immers vanwege hun vierkante vorm zijn deze flessen stabiel en zeer geschikt voor het vervoer in kratten en konden er meer flessen op een pallet staan. Maar direct komt bij mij dan de vraag op, waarom is de productie na de derde eeuw gestopt en vervangen door cilindrisch gevormde flessen.

Door de vele vragen en de niet aflatende nieuwsgierigheid blijft mijn verzameling en de passie voor Romeinse munten en het glas groeien.