ELISABETH EN THEO

...en ja, toen hadden wij het ‘’glas-virus’’ te pakken.

We verzamelden wel maar voornamelijk prentkunst. We kochten zo nu en dan wel glas maar dan glas uit de 19de eeuw. Zo’n 20 jaar geleden liepen we op de PAN en zagen een, althans in onze ogen, prachtig glas staan. We wisten van glas eigenlijk niets af. Vroeg dan ook aan de antiquair of dat glas naar Deens ontwerp was. Die vriendelijk mijnheer schoot net niet in de lach, maar zei: nee, dat is een glas laat 17de begin 18de eeuw. Dat glas, een zogenaamd pijpensteeltje, durfden we vanwege de uitermate dunne stam nauwelijks vast te pakken. De antiquair zei terloops, u bent verzamelaars of u wordt het. En ja toen hadden we het “glas virus” te pakken. We kochten ook nog twee andere glazen tijdens die PAN oa. bij de andere in glas gespecialiseerde antiquair die met zijn verhalen het “glas virus” alleen maar sterker verankerde.

Wat jaren later werd onze aandacht getrokken door het “Romeinse” glas. We gingen dat glas uit de oudheid ook verzamelen. De ontwikkeling van “het glas door de eeuwen heen”. Nu vind je in onze verzameling glas van de 5de eeuw v.Chr. tot en met de 20ste eeuw. Het leuke is ook die objecten in de historische context te plaatsen. Je raakt nooit uitgestudeerd.

Verzamelen is om Jaco Berveling te citeren; “Hebben is houden”, een soort (goedaardige) verslaving. Uit de eerdere tentoonstelling van glas uit de oudheid in Heerlen ontstond een vriendenclub. We komen regelmatig bij elkaar en genieten van elkaars verzamelingen. Nu kunt u genieten van dat wat wij mooi vinden. Wij zullen een poosje moeten leven met de afwezigheid van de tentoongestelde objecten maar hopen dat de bezoekers met veel genoegen de objecten bekijken en zien wat een ware kunstenaars al die glasmakers waren.